Saké je jedným z tradičných alkoholických nápojov, bez ktorých si japonskú kuchyňu snáď ani nedokážeme predstaviť. Ryžové víno, ako sa saké často nazýva, sa tradične podáva v drevených alebo keramických nádobkách. Ich objem je okolo 5 centilitrov a nazývajú sa čoko. Tradícia saké siaha skutočne hlboko do japonskej histórie a začala v 3. storočí n. l..
Povedomie o japonskom nápoji sa rozšírilo do sveta nie príliš slávnou cestou. Počas druhej svetovej vojny bolo saké nápojom pilotov kamikadze, pretože ich povzbudzovalo a dodávalo im guráž pred akciou, do ktorej boli nasadení. Odvtedy už uplynulo mnoho rokov a dnes je saké obľúbeným nápojom i na západe.
Základnými surovinami pri výrobe sú ryža a voda. Hoci sa zdá, že saké nie je náročné na suroviny, nie je to celkom pravda, pretože pri jeho výrobe nemôžete použiť akúkoľvek ryžu. Na výrobu sa používa špeciálny druh ryže, ktorá je dlhozrnná, má vysoký obsah škrobu a je poriadne obrúsená. Saké sa vyrába procesom kvasenia, pri ktorom zohráva dôležitú úlohu škrobová zložka. Tvrdý obal ryže musí byť bezpodmienečne odstránený, inak by saké nedosiahlo požadovanú kvalitu. Správne obrúsená ryža zbavená obalov musí poriadne nasiaknuť vodou. Potom je vložená do naparovačky, ktorá zabezpečí, že ryža je uvarená prostredníctvom horúcej pary.
Časť ryže je odobraná a ošetrená plesňou s názvom koji. Pleseň pomocou enzymatických procesov rozkladá škrob na jednoduché sacharidy, z ktorých vďaka procesom kvasenia vzniká alkohol. Potom je zmiešaná naparená ryža, ryža s plesňou, voda a kvasinky do produktu, ktorý sa nazýva kvasiaci rmut. Kvasenie prebieha približne mesiac v špeciálnych nádobách a ani to nie je koniec. Nasleduje lisovanie, ktoré odstráni nežiadúce tuhé časti, filtrácia a pasterizácia. Pred tým ako sa saké dostane do fliaš je ponechané po dobu až 6 mesiacov v nádobách z keramiky alebo z nerezovej ocele, aby mohlo vyzrieť a získať tak svoju nezameniteľnú chuť, ktorá ho preslávila po celom svete. Hotový nápoj je po celom procese riedený vodou tak, aby výsledný obsah alkoholu bol približne 16%.
Ideálne je spotrebovať saké od jedného roka po jeho daní do fliaš, pretože v tomto období ma ideálnu chuť i vlastnosti. Saké je možné podávať v rôznych ročných obdobiach a jeho teplota záleží na chuti a preferenciách toho, kto má v pláne si ho vychutnať. Tradične sa však teplota saké pohybuje v rozmedzí od 10°C až po 55°C. Saké je nápoj, ktorý si vychutnávajú ľudia po celom svete a neváhajú oceniť jeho jedinečné vlastnosti.