Príbeh jedla
Na začiatku bola vášeň
Bratislava, rok 2009, koncert lokálnej kapely.
Ľuboš mi kričí do ucha v dave ľudí, že má pre mňa zaujímavú robotu. Pár dní na to sedím v aute na ceste na Fishmarket vo Viedni. Mám na starosti zásobovanie v panázijskej reštaurácii, ktorá sa čoskoro stane najlepšou na Slovensku. Každý deň desiatky nových surovín, výrazov, pokynov. Nasávam ich ako špongia, ani neviem prečo, ale mám pocit, že som tu mal byť. Vždy keď je čas behám v kuchyni medzi sushimajstrami a sledujem ich výtvory. Zrazu mám v ruke nôž a učím sa s ním narábať. Vnímam štruktúru mäsa, jeho konzistenciu a kvalitu. Prešlo pár dní a skúšam prípravu ryže, kombinácie surovín. Odísť z kuchyne je pre mňa ako trest. Sushi pohltilo moje myšlienky, moje chute, mňa.
Prichádzam z Fishmarketu do práce a v kuchyni sa vznáša nervózny opar. Sushimajster neprišiel do práce, leží v 40tkach doma. V tom sa ozýva náš čínsky mentor. “ Tomas, you go, you roll”. Telom mi prebehnú zimomriavky. Zvyšok staffu kuká na sushimajstra či si tiež nejde radšej ľahnúť. On sa však len usmieva očami a pozerá na mňa. Prichádzam k stolu očami prebehnem jeho obsah. Ryža, ryby, riasy, voda, nôž. Necítim strach, práve naopak. Podivuhodný pokoj a sústredenie. Svet okolo mňa sa rozostril, začíname.
Po tomto dni som už na Fishmarket nešiel. Som sushimajster vo FouZoo a cítim, že toto som chcel robiť celý život. Študujem postupy prípravy, suroviny, vymakávam svoje skilly. Ešte pred mesiacom som bol skladník a dnes večer ohurujem smotánku z Capital city. Feels like a superstar. Som mladý a viem že dokážem hocičo.
Donáška zážitkov
Je letný večer a čakám v meste na Maťa, ktorý sa vracia zo sveta domov. Nesie mi darček. Totálne ma odrovnal. NOBU COOK BOOK, zháňam ju už pol roka no je beznádejne vypredaná. Sedíme dlho do noci a spomíname na žúrky, eventy, ktoré sme organizovali ešte na škole. Rozprávam mu o sushi, o Japonsku, o kultúre, ktorá ma uchvátila. Vtedy nám to obom došlo. Do príbehu Tatami prichádza ďalší hrdina.
Dva roky na to zakladáme vlastný rozvoz sushi
Stretli sme Mirka – kamoša z ulice, je vyučený kuchár a práve zháňa robotu. Berieme ho do tímu. Našli sme priestor 5 x 4 m, Yarisku z BA za super cenu. Už len vymyslieť meno. Po krátkej debatke vyhráva Koisushi. Znie to fajn, poďme na to.
Ako zisťujeme o podnikaní a prevádzke businessu nevieme takmer nič. Vieme však jedno. Robíme poctivé jedlo a robíme ho s láskou. Na jeho konci je vždy náš hosť a to, aby sme mu doniesli zážitok je pre nás ultimátny cieľ. Pracujeme na zlepšovaní každého detailu, učíme sa na vlastných chybách. Je to skvelý pocit, keď zákazníci volajú a chcú sa osobne poďakovať za jedlo.
Degustácie v tradičnej japonskej izbe
Oslavujeme prvé výročie. Je to skvelý pocit, no vieme, že niečo tomu chýba. Naši hostia nemôžu prísť k nám, nemôžme s nimi zdieľať naše schopnosti tak, ako by sme chceli. Na reštauráciu nemáme budget. Čo keby sme zobrali tú malú miestnosť oproti cez uličku? Maťko je taký istý blázon ako ja a pokladá to za super nápad.
O pol roka na to otvárame TATAMI – tradičnú japonskú izbu pre 8 hostí. Prichádzate k nám „domov“ a my sa o Vás konečne postaráme ako o našich hostí. Vytvárame prvé degustačné menu a vylaďujeme detaily prestierania, servisu a atmosféru v našj súkromnej izbe. Do príbehu Tatami prichádzajú ďalší hrdinovia a stávame sa jednou veľkou rodinou.
Hostia sú z konceptu našej izbu nadšení a my sa učíme ako byť dobrými hostiteľmi. Niekde v podvedomí však tuším, že v príbehu je vždy čas obrátiť stranu. V meste na pešej je celkom fajn podnik, ktorý chcú odstúpiť ako celú prevádzku. Ideme do toho? Jasné, že áno. Prerábame kuchyňu od základu. Prípravu jedla posúvame na ďalší level. Učíme sa ovládať wok, sous vide, prerábame receptúry, vytvárame nové kombinácie chutí. Tatatmi už nie je len izba, Tatami je reštaurácia.
Príbeh reštaurácie, roky covidu a nový štart
Je rok 2023 a v priestoroch na pešej zóne je Tatami už 5 rokov. Všetkým to znie neuveriteľne. Prežili sme roky covidu, kedy sme museli reštauráciu prerobiť na výdajné miesto a sklad, prežili sme zmeny ťažké časy, odchody kuchárov, vyhorenia. Je čas naštartovať novú éru Tatami a opäť sa zahryznúť do realizácie nových nápadov, priniesť novú energiu. Meníme koncept, upravujeme jedálny lístok, do Nitry prinášame novinku HOT POT a tešíme sa na každý ďalší deň, kedy bude TATAMI miestom pre váš zážitok….
Tím Tatami
Za každým úspešným projektom stojí silný tím. Každý deň vkladáme energiu do prípravy jedla a servisu pre Vás, našich hostí.
Novinky
HOT POT NÁVOD – ako sa to vlastne robí?
Hot pot vznikol v Číne, ale postupne sa rozšíril do celého sveta. Je to spôsob prípravy jedla, kde si [...]
Všetko, čo vás zaujíma o HOT POT
Hot pot je tradičný čínsky spôsob prípravy jedla, kde sa surové ingrediencie varia vo vyhriatom hrnci s vývarom. Tento [...]
Jedlo, ktoré si pripravíte sami – HOT POT je novinkou v Nitre
Prvýkrát sme tento štýl jedla ochutnali na thajskom ostrove Koh Tao. Vždy keď sme prechádzali okolo hlavnej križovatky tohto [...]
Koľko ustríc za deň zjedol Casanova?
Ustrice ako bájne Afrodiziakum Ak vás čaká romantický večer, nejaké to afrodiziakum sa môže hodiť. Že neviete presne o čo [...]