Prvýkrát sme tento štýl jedla ochutnali na thajskom ostrove Koh Tao. Vždy keď sme prechádzali okolo hlavnej križovatky tohto malého ostrova, cítili sme neuveriteľnú vôňu a tiež sme vnímali, že reštaurácia je preplnená domácimi. Keď sa nám do nej podarilo dostať po prvýkrát, pochopili sme prečo 🙂
Hot pot je v Ázii mimoriadne obľúbená spoločenská činnosť. Nie je to len návšteva reštaurácie, je to ekvivalent spoločného varenia, či rodinného stretnutia. Skupina priateľov alebo rodina sa stretne pri jednom stole a spolu si pripravujú jedlo, debatujú, hodujú. Trvá to hodiny a výsledkom je skutočný nielen gurmánsky, ale aj priateľský zážitok. Veľmi sa nám to páčilo a od tej doby sme mali v hlave myšlienku, že HOT POT prinesieme aj na Slovensko.
O to väčšie prekvapenie pre nás bolo, keď sme zistili, že na Slovensku podobný štýl varenia nie je v žiadnej reštaurácii. Sme hrdí na to, že ho ako prví prinášame – a to nielen do Nitry.
Čo je HOT POT?
HOT POT je štýl prípravy jedla, ktorý vznikol v Číne a to už pred viac ako tisíc rokmi. Táto tradícia pochádza pravdepodobne od mongolských bojovníkov, ktorí si večer zvykli spolu sadnúť k ohňu a spoločne v kruhu si pripravovali jedlo.
Princípom HOT POT-u je, že na stôl dostanete špeciálny hrniec, v ktorom sú zvyčajne dva druhy vývaru. K nemu je vám servírovaná bohatá misa ingrediencií, ktoré si obvárate vo vývaroch a postupne konzumujete. Zeleninu a mäso zalievate ochutenými polievkami, postupne si pridávate rezance, mäso, či ryby. Všetko si namáčate do špeciálnych omáčok, niekedy aj do surového vajíčka. HOT POT je proces, pri ktorom sa s jedlom hráte, sami si ho tvoríte, dávkujete a trávite počas jeho prípravy spoločný čas s priateľmi.
Existuje aj iná verzia hot potu – Barbecue HOT POT. Ide o kombináciu čínskeho hot potu a kórejského BBQ. Pri tejto verzii si do vývaru pridávate postupne zeleninu, zatiaľ čo mäso a ryby si grilujete na špeciálnom grile. Šťava z mäsa steká do vývaru, čím sa tvorí veľmi zaujímavá polievka, ktorá obsahuje plnú chuť všetkých použitých ingrediencií. Úžasné!
Vyberte si druh, na aký máte chuť
Či ste vegetarián alebo milujete morské plody, v Tatami si prídete na svoje. Hotpot menu sme zostavili tak, aby sa v ňom našiel každý. V každom druhu nájdete bohatú selekciu sezónnej zeleniny. Menu je vhodné pre dve osoby. Ak je vás pri stole viac, odporúčame si vybrať aspoň dva druhy.
V Tatami si môžete vybrať zo štyroch druhov hotpot menu:
🔴 Yasai POT – vegetariánska verzia so sezónnou zeleninou, tofu a ryžovými rezancami
🔴 Niku POT – plátky hovädzieho, kuracieho mäsa, sezónna zelenina, ryžové rezance
🔴 Shifudo POT – morské plody, mušle, kúsky rýb, sezónna zelenina, ryžové rezance
🔴 Mix POT – morské plody, ryby, plátky hovädzieho a kuracieho mäsa, sezónna zelenina, ryžové
K miske s jedlom si vyberáte dve polievky – ideálne je skombinovať si jemnú polievku s niektorou výraznejšou pikantnou – vtedy môžete očakávať skutočný gurmánsky zážitok.
HOT POT POLIEVKY:
🔴 Dashi – vývar z kombu riasy a bonito tuniaka (4)
🔴 Miso – tradičná polievka z fermentovaných sójových bôbov (4,6)
🔴 Tom Kha – vegánska svieža kokosová polievka
🔴 Tom Yum – vegánska pálivá polievka s vôňou citrónovej trávy
K menu vám naservírujeme našu špeciálnu hotpot omáčku, do ktorej si môžete namáčať kúsky mäsa a rýb po tom, ako ich uvaríte.
Na HOT POT si vyhraďte čas. Je to nielen jedlo, ale aj spoločenský zážitok. Pozvite si priateľov, objednajte si fľašu vína a hodujte. Tešíme sa na to, že budeme súčasťou vašich spoločných priateľských chvíľ a že sa s vami opäť môžeme deliť o zážitok.
TATAMI